Valtion paikkatietotehdas

Posted · Add Comment

Istuskelin tässä iltapäivän kuuntelemassa Kiradigi-hankkeen neljännen kokeiluhakukierroksen rahoitettujen hankkeiden esittelyitä. Useampi kymmenen innovaatiota esitteli ajatuksiaan ja kappas vaan, paikkatieto poksahti esiin tasaiseen tahtiin tavalla tai toisella. Sijainnilla tuodaan lisäarvoa monesta suunnasta. Muutenkin mahtava pössis. Bonuksena kaikki sai vielä pitschausoppia.

Paikkatieto nousee myös otsikoihin yhä tiuhempaa. Suomi on nousemassa avaruustoimijaksi ja on jo saanut taivaalle ihka omia maata kartoittavia satelliitteja. Alalle on syntynyt uutta liiketoimintaa ja kehityksen kiihdyttämiseksi valmistellaan mittaviakin liikkeitä TEM:n nuotittaessa askelia. Yrityksiltä odotetaan panostusta ja mukaan lähtevät saavat hyvän vetoavun.

Liikkumisen murros on ollut tabloideissa sekä kipuiluina että vauhdikkaana etenemisenä. Autonomian aikaa kokeillaan taas Suomessa niin tiellä kuin vettenkin päällä. Paikantamisen teknologiakehitys näkyy uusina palvelulanseerauksina. LVM selvittää aihetta ja on rakentanut toimenpideohjelman satelliittinavigoinnin kehittämiseksi maassamme. Ohjelmassa vetureina on yritysten visiot tulevaisuuden toimintamalleista. Maalissa on globaali liiketoiminta. Isot pelurit ottavat nyt kyytiin pienempiäkin yrityksiä. Taas siis on mahdollisuus päästä mukaan.

Rakennetun ympäristön digitalisaatiossa on jo jonkin aikaa tunnistettu yhtenä haasteena käyttökelpoisten digitaalisten maankäyttöpäätöstietojen koko lailla totaalinen puuttuminen. Siis paikkatietopuute. Tätä asiaa taklaa puolestaan YM. Lähestymisessä rakennellaan vielä visiota. Mietintä lähtee nyt liikkeelle regulaation uudistamisessa, joten välittömät liiketoimintaympäristön virkistymiset saavat vielä odottaa. Selkeästi on onneksi viestitty, että aiheen palvelutuotantoa ei tehdä julkisin varoin. Täällä on siis tilaa sinun yrityksesi arvon tuotannolle.

Sitten meillä on tämä MMM ja Paikkatietoalusta. Vaikka hanketta koittaa kuinka perata, on todella vaikea löytää uutta liiketoimintaa mahdollistavaa näkökulmaa. Jos hankkeen markkinoima, lähes kaikki paikkatietohaasteet ratkaiseva Valtion paikkatietotehdas todella koitetaan toteuttaa, tarvitaan kasapäin tekemistä ja työvälineitä. Väline- ja resurssikauppiaat löytyvätkin tänään Pasilan Aurinkoraitilta melkein telttamajoituksesta. Samalla hyvä joukko nykyistä liiketoimintaa on siirtymässä Valtion paikkatietotehtaan tuotantolinjoille.

Pelkkää paikkatietoa ei tarvitse kukaan, mutta sen tuottamat lisäarvomahdollisuudet lisääntyvät samaa tahtia kun syksyn sateet puskee sieniä. Kiradigi-sessio todisti taas konkreettisesti asiaa. Hyöty saadaan aikaan ymmärtämällä asiakkaan liiketoimintaa ja onnistumalla tuottamaan oikean kustannustason ratkaisu oikealla lisäarvolla oikeaan aikaan. Tässä toimintaketjussa tietojen kierrättäminen Pasilan palvelinsalin kautta ei tuo lisäarvoa eikä kasvata yritysten palvelutarjontaa.

Alustatalouden kilpajuoksuun tarvitaan Suomessa nyt yrityksiä. Paikkatiedon data-alustat syntyvät, kun ratkaisujen tarvitsemat tiedot saadaan yhdenmukaistettua ja avattua sieltä missä ne syntyvät. Kiinnostavat liiketoimintamahdollisuudet tarvitsevat tietoa kunnista, joten panostus täytyy siirtää konkreettisesti sinne, missä vaikuttavuus on parasta. Valtion paikkatietotehtaan suunnitelmia on nyt tarkistettava. Muuten sitä uhkaa 1970-luvun kuvaputki-kaiman kohtalo.

Juha Saarentaus, Senior Advisor, Geowise Oy

Kirjoittaja toimii alan yritystoiminnan kehittämispalveluita tarjoavana konsulttina

 
 
PageLines