Paikkatietoja hyödyntävät verkkoyhtiöt säästävät 30% omaisuutta tarkastaessaan

Posted · Add Comment

Sähkö- ja muiden verkkoyhtiöiden hallitseman omaisuuden ylläpito ja tarkastaminen on aikaa ja rahaa vievää työtä. Tällaisesta infraomaisuudesta huolehtiminen on samalla yhteiskuntamme kannalta erittäin tärkeää. Paikkatietoja hyödyntävän drone-teknologian ansiosta omaisuuden tarkastamisesta koituvista kustannuksista voidaan säästää hurja määrä euroja.

Miehittämättömät kuvauskopteri ovat valtava mahdollisuus. Konsulttiyhtiö PwC ennustaa, että pienkopterit korvaavat lähitulevaisuudessa globaalilla tasolla 45 miljardin euron arvosta perinteistä työtä pelkästään infra-alalla. Dronejen lennätys ei siis todellakaan ole vain mukavaa ajanvietettä, vaan lujasti kasvava kansainvälinen bisnes. Herääkin kysymys, miten Suomi ja suomalaiset yritykset voivat hyötyä tästä kasvavasta alasta?

Tekes on jo ilmoittautunut suomalaisen referenssimarkkinan vauhdittajaksi tarjoten rahoitusta droneilla liiketoimintaa tekeville yrityksille. Tekesin mukaan Suomessa on viime aikoina perustettu lukuisia drone-alan yrityksiä ja into yrittämiseen ponnistaa muiden muassa yritysmyönteisestä lainsäädännöstä ja vahvasta ICT-osaamisesta.  Tampereen Ammattikorkeakoulu käynnisti juuri Drone-osaaja hankkeen, jonka tarkoituksena on vahvistaa droneihin liittyvää osaamista, verkostoja ja liiketoimintaa. Tämän lisäksi myös lainsäätäjä näyttää olevan suopea: Suomi on edelleen Euroopan vapaamielisin maa pienkoptereiden suhteen.

Ei liene siis ihme, että Suomesta löytyy todellinen alan edelläkävijäyhtiö. FLICin jäsenyritys Sharper Shape on lähtenyt lentoon Espoosta ja niittää nyt mainetta Yhdysvalloissa tarjoten sähkölinjojen tarkastuspalvelua siten, että droneen asennetut sensorit keräävät tietoa ja raportoivat linjojen kunnosta. Yhtiö lupaa asiakkailleen 30% pienemmät tarkastuskustannukset ja vain kahden päivän keston suoritettujen lentojen ja valmiiden raporttien välillä. Juuri tällainen paikkatietojen hyödyntäminen tuo niitä säästöjä, joita aikaisemmin mainittu PwC:n ennustama miljardipotti edustaa.

On sangen inspiroivaa huomata, että Suomesta ponnistaa nuoria yrityksia maailmaa valloittamaan. Samalla kannustaisin jo etabloituneita suurempia infraomaisuudesta vastaavia ja sitä hallitseviä yhtiöitä nauttimaan työn hedelmistä. Haastan jokaisen tämän kirjoituksen lukeneen kertomaan verkkoyhtiössä mahdollisesti työskentelevälle tutulleen, että dronejen avulla on mahdollista säästää merkittävä määrä rahaa. Vielä parempi on, jos vietät itse arkesi infraomaisuutta halliten ja pystyt työssäsi hyödyntämään drone-teknologiaa.

Suomessa toimii jo kasvava joukko paikkatietoalan yrityksiä, jotka tarjoavat palveluita aina Droneilla tapahtuvasta tarkastuksesta datan analysointiin ja ammattikäyttöön tarkoitettujen laitteiden myyntiin. Näiden pariin pääset tutustumalla FLIC:in jäsenyrityksiin.

Antti Ahola, Geosprint Oy

Kirjoittaja on paikkatietoalan startup-yrittäjä

 
 
PageLines