Paikkatiedon ansiosta voit vaikuttaa siihen, mitä naapuriisi rakennetaan

Posted · Add Comment

Kun naapuriin rakennetaan uusia rakennuksia, tuntuu mukavalta ajatukselta, että kunta järjestää asukasillan, jossa suunnitelmia esitellään ja asukkailta kerätään palautetta. Menetelmän heikkoutena on eittämättä se, että tapahtuma järjestetään yhteen aikaan yhdessä paikassa. Asukasillat keräävät asukkaita keskustelemaan kehityshankkeista, mutta tapahtumien ulkopuolelle jää paljon ihmisiä. Syykin on ilmeinen – miettikää, miten vaikeaa on sovittaa edes yhden työporukan kalentereita yhteen puhumattakaan kokonaisesta naapurustosta?

Asian ei tarvitse kuitenkaan olla näin. Sito otti marraskuussa 2016 merkittävän askeleen asukkaiden mielipiteiden keräämisessä, ja edelläkävijänä laajensi asukasillan konseptin verkkoon. Tärkeät keskustelua kaipaavat asiat on tehokkaampi tuoda käsiteltäväksi sinne, missä ihmiset tyypillisesti viettävät iltaisin vapaa-aikaansa – älypuhelimien ruuduille ja sosiaaliseen mediaan. ”Erityisesti nuoria, työssäkäyviä ja lapsiperheitä on harvoin suurin joukoin asukasilloissa. Eläkeikäisten tuntuu olevan helpointa järjestää iltansa vapaaksi” kertoo projektipäällikkö Taika Tuunanen Siton viestintä- ja vuorovaikutustiimistä paikkatietoihin nojaavasta Someseinästä tarkemmin kertovassa jutussa.

Someseinän tuottamalla Sito mahdollisti Karakallion täydennysrakentamista käsittelevää asukasiltaa ennen ja sen aikana tilaisuuden keskustella asiasta Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Bloggerin kautta, siten että keskustelua tukemaan tarjottiin helposti selaimessa pyöriteltävä havainnollinen 3D-kaupunkimalli, joka sisälsi Karakallioon suunniteltuja rakennuksia. Yksinkertainen ja selkeä selainkäyttöliittymä verhoaa taustalleen erityistä paikkatieto-osaamista, jonka ansiosta on ollut mahdollista yhdistää olemassa olevaa kolmiulotteista rakennuskantaa suunniteltuihin malleihin ja sosiaalisenmedian alustoihin.

Kun asioista tehdään kauniita ja silmää miellyttäviä, ne houkuttelevat ihmisiä luoksensa olipa kyse vaatekaupasta, kahvilasta tai täydennysrakentamisesta ja kun kokonaisuuteen tuodaan mukaan mahdollisuus ajatustenvaihtoon ja keskusteluun, alkaa olla selvä, että tällaiset konseptit ovat tulleet jäädäkseen.

Tämän menestystarinan päähenkilönä ovat asukkaat ja kunta, mutta aivan vastaavasti voitaisiin soveltaa yksityisensektorin yrityksen omaa kollaboraatioalustaa, kuten vaikkapa Slackia tai Yammeria, ja tuoda 3D-suunnitelmat vain yrityksen nähtävillä olevaan ympäristöön. Iloksemme todettakoon, että juuri tällaisia 3D-ympäristöjä mahdollistaa suomalainen maailmalla mainetta niittävä Start Up nimeltä Pointscene. Pointscene.com-palveluun on mahdollista tuoda mitä tahansa 3D-sisältöä yrityskäyttöön soveltuvaan yksityiseen ympäristöön. 3D-tila avautuu selaimessa, ja esimerkiksi hankkeen parissa työskentelevät tiimin jäsenet voivat tarkastella 3D-suunnitelmia ja lisätä kommentteja virtuaalimaailmaan.

Pitkälle ollaan tultu siitä, kun kaavaehdotukset olivat tulostettu pelkästään  kunnantalon ilmoitustaululle, mutta pidemälle ollaan menossa! Nyt kun 3D pyörii selaimessa vaivatta, voidaan matkata kohti maailmaa, jossa suunnitelmat koetaan virtuaalilasit päässä omassa olohuoneessa tai lisättynä todellisuutena paikan päällä osana oikeaa maailmaa. Näidenkin ehkä nyt futuristisilta kuulostavien, mutta kuitenkin kohta luonamme olevien teknologioiden taitajia löytyy FLIC-jäsenyrityksistä.

Antti Ahola, Geosprint Oy

 
 
PageLines