Paikkatietoalan vienti on aitoa yhteistyötä

Posted · Add Comment

Tämän kevään ehkä mittavin paikkatietoalan vientiponnistelu on ollut kymmenen yrityksen yhteinen osallistuminen Maailmanpankin vuosittaiseen Land and Poverty –konferenssiin. Tilaisuus pidettiin pankin pääkonttorissa Washington DC:ssä maaliskuun 20.-24.3.2017. Osallistujat tulivat 127:stä maasta, joten saman viikon aikana oli mahdollisuus saada kattava kosketus kehittyvien maiden markkinaan. Keskeinen teema on edelleen maaomistuksen rekisteröinnin järjestäminen ja toimivan paikkatietoinfrastruktuurin aikaansaaminen kohdemaissa.

Tämä aktiviteetti on osa Maailmanpankin kanssa käynnistettyä pitkäjänteistä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on vahvistaa suomalaisen alan osaamisen käyttöä kehittyvien maiden markkinoilla. Yhteistyön tehostaminen käynnistettiin FLIC:n toimesta marraskuussa 2015 tapaamisella Washingtonissa. Seuraava askel oli toukokuussa 2016, kun pankin asiantuntijadelegaatio vieraili Suomessa. Nyt toteutunut Team Finland –esiintyminen vuotuisessa konferenssissa oli siis kolmas yhteinen ponnistus ja jatkoa seuraa.

Konferenssiosallistuminen tässä mittakaavassa ei olisi ollut mahdollista pelkästään yritysten voimavaroilla ja saimmekin mittavan määrän tukea ja kansainvälistymisosaamista Finpron, Tekesin ja Ulkoministeriön panostuksella. Tekes mahdollisti yritysryhmämme kokoamisen sekä yhteiset valmistautumiset, Finpro selvitti etukäteen Maailmanpankin hankesalkun tämän hetken kiinnostavimmat projektit sekä kongressin osallistujajoukon tilanteita. Team Finland -vientiapu ei rajoittunut valmistautumiseen, vaan itse kongressiviikon aikana yritykset saivat nauttia todellisesta palveluvyörystä.

Kongressiviikon aluksi Ulkoministeriö järjesti meille upean lähetystövastaanoton, jossa päästiin jo tapaamaan lukuisia uusia asiakaskandidaatteja. Viikon aikana Finpron edustajat päivystivät ständillämme taukoamatta eikä yksikään kongressiosallistuja päässyt ohittamaan meitä ilman huomiota. Saman aikaisesti kaupan ja kehityksen suurlähettiläämme sananmukaisesti juoksi ympäri kongressitiloja ja toi ständille korkean tason delegaatioita eri maista melkein jonoksi asti. Suomen ständi erottuikin joukosta selvästi aktiivisimpana ja yritykset pääsivät jatkuvasti esittelemään osaamistaan.

Tapahtuma oli alusta asti valmisteltu yhteistyössä Maanmittauslaitoksen kanssa. MML kutsui jo etukäteen pankin edustajat maanantaina Brown Bag Lunch –tilaisuuteen, jossa yrityksille tarjoutui mahdollisuus esittäytyä Maailmanpankin projektisalkun avainkoordinaattoreille. Suunnittelimme viikon aikana MML:n ylimmän johdon kanssa seuraavia yhteistyöaskelia, joiden tarkoituksena on suomalaisen yritystarjonnan kansainvälistymisen nostaminen uuteen nousuun.  Varsinkin maanhallinnan projektien vientimarkkinoilla MML:n rooli on keskeinen niin hankkeiden valmisteluissa, kuin itse ratkaisuiden toteutusten asiantuntija-apuna.

Suomen kärki näillä kasvavilla markkinoilla ei rajoitu maarekisteriasioihin, vaan toimme esille uusimpia paikkatietoteknologioita tiedonkeruun, -hallinnan ja käytön aloilta. Kongressiohjelmassa oli suomalaisyritysten esityksiä. Ständivieraat varustettiin VR- ja Hololens-laseilla ja kuvaruuduilla pyöri paikkatietoanalyyseja, pistepilviä ja konenäköä. Tämä noteerattiin myös pankin johdon puolelta hyvin positiivisena otteena. Kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen haasteiden ratkaisijoina yrityksillemme on nyt mahdollisuus päästä ohituskaistalle erityisesti teknologiaosaamisemme lisäarvon avulla.

Messumatkamme viimeisenä päivänä voi jo hieman summeerata tuloksia. Aktiviteetti ylitti odotukset kirkkaasti. Odotukset matkasta olivat pitkälti oppimisen ja markkinaselvitysten puolella, koska suurin osa yrityksistä ei ole toiminut Maailmanpankin projektiympäristössä tähän asti. Koko viikon ajan päästiin kuitenkin puhumaan suoraan loppuasiakkaiden kanssa asiakkaiden tarpeista erittäin hyvähenkisessä ympäristössä. Toiminnan tehokkuutta lisäsi avoin yhteistyöhenkemme ja lähes kaikki yritykset löysivät uusia asiakkuusmahdollisuuksia, joita työstettiin tarjoustenkin muotoon jo viikon aikana.

Yhteistyö Maailmanpankin kanssa on nyt avattu aikaisempaa useammalle Suomessa toimivalle yritykselle. Pankin suomalaiset asiantuntijat ovat olleet nyt käynnistetyn yhteistyön keskeisiä ovenavaajia. Oli myös ilo kuulla, että suomalaisille asiantuntijoille on avautumassa uusia positioita pankin riveissä. Alamme vientitoiminalle on siis hyvät edellytykset, joiden perustana on toimiva yhteistyö niin yritysten välillä, kuin julkisen sektorin kanssa.

Juha Saarentaus, FLIC toiminnanjohtaja

ps. Yhteiselle matkalle osallistuneet kymmenen yritystä olivat: Arbonaut, Dimenteq, Keypro, Pointscene, Niras, Simosol, Sito, Spatineo, Trimble Solutions ja Vionice.

 
 
PageLines