Ajoaikavyöhyke – loppukesän kotitehtävä

Posted · Add Comment

Maantieteellinen lähestyminen ongelmien ratkaisuun ja sen käyttäminen työkaluna tavoitteisiin pääsemisessä on äärimmäisen käyttökelpoista, sillä kuten tässäkin blogissa on jo monesti todettu, lähes kaikki tieto voidaan kiinnittää sijaintiin. Paikkatiedosta puhuttaessa käsitteistö ja metodijoukko on huikean laaja. Aion seuraavaksi esitellä yhden menetelmän tästä joukosta, jonka sovelluskohteet ovat laajat ja lisäarvo kiistämätön.

Ajoaikavyöhyke kertoo vastauksen esimerkiksi kysymykseen: ”Kuinka kauas pääsen tietystä pisteestä kymmenessä minuutissa?” Vastauksena kysymykselle paikkatietojärjestelmä antaa monikulmion, joka taustakartan päälle piirrettynä näyttää konkreettisesti sen alueen, joka on yhdestä pisteestä saavutettavissa tiettynä aikana.

Ajoaikavyöhyke muodostetaan hyödyntäen tietoa tieverkon välityskyvystä, eli esimerkiksi nopeusrajoituksista tai muista hidasteista ja toisaalta myös auton, polkupyörän, kuorma-auton tai vaikkapa jalankulkijan ominaisuuksista.

Lisäksi ajoaikavyöhykkettä laskettaessa voidaan ottaa huomioon minä viikonpäivänä ja kellonaikana saavutettavuutta arvioidaan, sillä esimerkiksi liikenneruuhkat voivat vaihdella merkittävästi. Kun ajoaikavyöhyke on laskettu, voidaan paikkatietojärjestelmältä kysyä esimerkiksi, kuinka monta ihmistä asuu tämän vyöhykkeen sisällä.

Huikeaa eikö? Ajoaikavyöhykkeitä käytetään esimerkiksi ensivasteyksiköiden sijaintisuunnittelussa, jotta mahdollisimman monta kansalaista voitaisiin palvella hädän hetkellä. Ajoaikavyöhykkeitä käytetään myös kauppapaikkojen saavutettavuutta arvioidessa, sillä niiden avulla voidaan vastata kysymykseen: ”Kuinka monta lapsiperhettä asuu lähellä lastenvaateliikettäni?” Ajoaikavyöhykkeet ottavat huomioon myös maantieteelliset esteet kuten joet ja rautatiet, kun arvioidaan jalankulkijoiden kykyä saavuttaa esimerkiksi kauppa tai kioski.

Tässäpä kotitehtävä loppukesäksi: Keksi kolme ongelmaa joissa ajoaikavyöhyke antaa apua ja lähetä vastaukset vaikkapa FLIC:lle, tai vielä parempaa, hyödynnä niitä omassa liiketoiminnassasi. Ajoaikavyöhykkeen laskeminen nimittäin ei ole vaikeaa! Se tapahtuu käytännössä selaimessa parilla klikkauksella kartalle. Nykyaikaiset paikkatietoalustat tukevat ajoaikavyöhykkeitä suoraan ilman räätälöintejä tai erillisiä datahankintoja, joten ei muuta kuin selvittämään vaikkapa kuinka monta uimarantaa sijaitsee 10 minuutin ajoajan sisällä!

Jukka Rouhe

Kirjoittaja on Esri Finland toimitusjohtaja

 
 
PageLines