Poliitikkokin tarvitsee karttaa

Posted · Add Comment

Mihin verovaroin kerätty raha kulkeutuu ja miten se muovaa yhteiskuntaamme on tärkeä ja ajankohtainen kysymys. Rahan liikkeet on mahdollista kiinnittää sijaintiin ja sijainnin kautta yhteiskunnan muihin muuttujiin, kuten esimerkiksi ihmisten terveyteen ja yritysten hyvinvointiin. Paikkatietoanalyysi tarjoaa laajan valikoiman työkaluja, joilla rahan liikkeiden ja yhteiskunnan muutoksen yhteyttä voidaan tutkia.

Olipa yhteisistä asioista päättävä henkilö sitten pienen kunnan kunnanvaltuutettu, kansanedustaja tai europarlamentaarikko on paikkatiedosta hänellä hyötyä. Vaatimalla, tai miksei peräti tekemällä itse, karttoja päätöksen taustalla olevista asioista, päätöksentekijä pystyy luomaan faktaan perustuvan kokonaiskuvan, joka ei piirry kirjoitetusta tekstistä, taulukoista tai kuvaajista.

Kuinka paljon havaitsemista helpottaakaan esimerkiksi kyky nähdä kartalla olemassa olevat koulut oppilasmäärineen ja opettajineen, niiden läheisyydessä asuvat kouluikäiset lapset ja kunnan alueella vireillä olevat kaavoitushankkeet. Kartta kertoo havainnollisesti uusille alueille muuttavat asukkaat, kun pitää ryhtyä keskustelemaan uuden koulun perustamisesta tai vanhan lakkauttamisesta sen sijaan, että käytössä olisi vain taulukkotietoa ja kirjoitettua tekstiä. Pohdintaa voi viedä luonnollisesti korkeammallekin tasolle ja kysyä esimerkiksi miltäpä näyttäisi palvelujen ja väestön näkökulmasta optimaalisesti luotu kartta uusista kuntarajoista?

Yhdysvalloissa tuotettu www.recovery.gov kertoo mihin valtion kassasta jaetut avustukset kulkeutuvat. Interaktiivisen kartan avulla voi tutkia yrityksen tai yhteisön osoitteen tarkkuudella kuka sai rahaa ja kuinka paljon.

Miltä näyttäisi tällainen interaktiivinen kartta Suomessa? Entäpä jos kuka tahansa voisi paikantaa oman asuinpiirinsä kartalta, ja ennen äänestämistä tarkastaa mihin raha on kulkeutunut alueella, kuka päätöksistä on vastannut, millaisia tuloksia alueella on saatu aikaan, ja ennen kaikkea miten ihmiset voivat alueella?

Paikkatiedon hyödyntäminen lisää läpinäkyvyyttä poliittisessa päätöksenteossa. Tämän toteutumiseksi FLIC:n jäsenistä löytyy varmasti apua!

Jukka Rouhe

Kirjoittaja työskentelee toimitusjohtajana Esri Finland Oy:ssä

 
 
PageLines