Kuntaliitto ja FLIC – yhteistä edunvalvontaa

Posted · Add Comment

FLIC:n hallituksen jäsenet ovat talven ja kevään aikana käyneet esittelemässä FLIC:n toimintaa paikkatietoalan sidosryhmille ja toimijoille. Muutamissa paikoissa keskusteltavaa on riittänyt useampaankin tapaamiseen, ja jatkotoimenpiteistä on sovittu käytännössä kaikissa tapaamisista. Nämä ovat erittäin myönteisiä merkkejä. FLIC on otettu erinomaisesti vastaan  paikkatietoalan yritysten yhteisenä edunvalvojana ja alan yhteistyöelimenä.

Allekirjoittanut ja FLIC:n puheenjohtaja Juha Saarentaus vierailivat viime viikolla toistamiseen Kuntaliitossa. Kuntien edunvalvoja ja paikkatietoalan yritysten edunvalvoja luonnostelivat tapaamisessa nelikohtaisen listan loppuvuoden yhteisistä tavoitteista ja jatkokeskustelun kohteista:

1. Toimivien markkinoiden edistäminen – liittyy läheisesti FLIC:n tavoitteisiin selkiyttää yksityisen ja julkisen sektorin rooleja paikkatietoalalla.

2. Vientitoiminnan edistäminen – molempien osapuolien etu. Vienti-innovaatiot tuovat uutta myös kunnille.

3. Paikkatietoala hallitusohjelmaan – strategisesti tärkeä tavoite. Pohtimista vaatii mikä olisi keskeisin kirjaus paikkatietoalan toimintaedellytyksistä hallitusohjelmaan. Kovin montaa asiaa, kun ei tuohon asiakirjaan mahdu.

4. Kuntien paikkatietojen avaaminen – lienee sanomattakin selvää, että tiukin keskustelu tullaan käymään kuntien paikkatietojen mahdollisesta avaamisesta Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen tavoin.

FLIC:n Location Business Forumissa keskiviikkona 7.5. puhunut Tampereen kaupungingeodeetti Anna Mustajoki kertoi, että kaupungin strategiassa todetaan, että kaupungin tuottamaa tietoaavataan. ”Strategian mukaisesti nyt on sitten pohdittava, että edetäänkö tässä esimerkiksi kantakartan osalta.”

Kuntaliiton näkökulmana on puolustaa kuntien aineistojen myynnistä saatavia tuloja. Kuntaliitto haluaa, että kuntakenttä toimisi yhtenäisesti ja näkee, että avoimuus sinänsä ei ole ongelma vaan saatavuus ja korvaavien ansaintalogiikkojen löytäminen.

Haastan FLIC:n jäsenyritykset pohtimaan miten kuntien aineistojen avaaminen pitäisi toteuttaa ja mitkä voisivat olla niitä ”porkkanoita”, joilla asiaa saataisiin eteenpäin! Palaute listan muihin tavoitteisiin liittyen on myös tervetullutta.

Mikko Salonen

Kirjoittaja työskentelee toimitusjohtajana Blom Kartta Oy:ssä

 
 
PageLines